EXPERIMENTE PSIHOLOGICE: Pestera hotilor

Muzafer Sherif  (1906 – 1988) a fost unul dintre fondatorii psihologiei sociale, a publicat peste 24 de carti si 60 de articole. Cele mai multe dintre cercetarile sale au fost realizate impreuna cu sotia sa, Carolyn, psiholog (1922 – 1982).

Te-ai intrebat vreodata, cand erai copil si te duceai in tabara de vara, daca scopul acelei organizari era unul ascuns, adica sfatuitorii taberei ar fi putut fi cercetatori adevarati care iti studiaza comportamentul ?

Muzafer Sherif a initiat in 1954 un experiment pentru care a convocat 22 de baieti cu varsta de 11 ani, pe care i-a luat intr-o tabara de vara in Robber’s Cave (Pestera hotilor) State Park, Oklahoma, cei mici stiind ca sunt subiectii unui experiment, bineinteles cu alta tema.

Inainte de excursie, baietii au fost impartiti aleator in doua grupuri. Aceste doua loturi de subiecti au stat la baza studiului lui Sherif asupra modului in care prejudiciul si conflictul se dezvolta intre doua grupuri de oameni.

robber-s-cave.jpg

Robber’s Cave

1. FAZA SOCIALIZARII

Prima faza urmarea realizarea relatiilor in interiorul unui grup.

Cand au sosit baietii au fost cazati in cabine separate si, in prima saptamana, nu stiau de existenta celuilalt grup. In acest timp, au desfasurat activitati ca inotul, plimbarile, cu ocazia carora au creat legaturi de prietenie. Ambele grupuri si-au ales un nume pe care si l-au imprimat pe tricouri si steaguri: un grup se numea  „Vulturii” si celalalt  „Galagiosii”.

2. FAZA DIVERGENTELOR

Odata stabilite cele doua grupuri, experimentul a trecut la a doua faza, numita faza divergentelor, cand grupurile au aflat fiecare de existenta celuilalt si au fost antrenate intr-o serie de competitii. Cand semnele conflictului dintre grupuri a aparut sub forma abuzului verbal, se adresau unii altora cu numele grupului, isi cantau melodii peiorative si chiar au refuzat sa manance impreuna.

Ostilitatea dintre grupuri a ajuns pana la punctul in care echipa de experimentatori a concluzionat ca activitatile de producere a divergentelor nu ar putea continua intr-o atmosfera de siguranta.

Astfel s-a incheiat faza a doua si s-a trecut la faza a treia, anume faza integrarii (reducerea divergentelor).

3. FAZA INTEGRARII

Intrebarea pe care si-o adresau experimentatorii era daca ar putea reusi sa faca cele doua grupuri sa se imbratiseze si sa se impace. Astfel, au incercat unele activitati prin care cele doua grupuri au fost aduse impreuna pentru a viziona un film si a se juca cu artificii. Dar nu a mers ! Apoi au incercat o noua apropiere: au dus cele doua grupuri intr-o noua locatie si le-au dat o serie de probleme sa rezolve.

tabara_copii.jpg

 

Prima problema: li sa spus ca proviziile cu apa au fost vandalizate. Dupa ce ambele grupuri au muncit impreuna pentru a debloca robinetul, a fost vazut primul semn de pace.

La a doua problema cele doua grupuri se duceau la un local impreuna si trebuiau sa plateasca pentru filmul pe care voiau sa-l vada.

Surprinzator, ambele grupuri au cazut de acord asupra filmului ce urma sa fie vizionat. De asemenea, toti baietii au hotarat sa calatoreasca in drumul spre casa in acelasi autobuz si chiar au mancat impreuna.

„Accidental” , asupra grupurilor s-au abatut mai multe probleme. Scopul era ca fiecare dinte ei sa fie implicat in clasificarea obiectivelor: baietii din ambele grupuri au lucrat impreuna pentru a atinge un scop de care erau interesati cu totii.

Aceasta supraordonare a obiectivelor presupune dorinta,  provocare, situatii diferite sau prejudiciare pe care ambele parti aflate in conflict trebuiau sa le rezolve impreuna, nu individual.

Astfel, sarcinile lui Muzafer Serif au vizat diminuarea comportamentului ostil.

Experimentul Robber’s Cave este unul dintre cele mai mentionate studii din psihologia sociala, aratandu-ne cat de usor se pot forma atat opozitia cat si ostilitatea intre grupuri. In acelasi timp, este unul dintre cele mai bune exemple de rezolvare a conflictului realizat prin descoperirea supraordonarii nevoilor care transced conflictul dintre grupuri.

Daniela Tudor, Pestera hotilor: experimentul lui Sherif

2 comentarii

Comenteaza